streda 17. apríla 2013

Jurassic Park 3D (2013)




info:
IMDbČSFDRotten Tomatoes


Jaštery znovu ožili.

Keď som sa dozvedel, že Steven Spielberg chystá remastrovanú 3D verziu Jurassic Parku pri príležitosti dvadsiateho výročia, prebudil sa vo mne desaťročný chlapec. Veď Jurský Park je môj úplne prvý "dospelácky" film, na ktorom som bol v kine. Teda ak nepočítam návštevy počas povinnej školskej dochádzky.
Dej je asi každému známy, ale pre istotu ho stručne zopakujem. Excentrický miliardár John Hammond chce dotvoriť zábavný park, ktorý sa odlišuje od ostatných. Z dinosaurej krvi nachádzajúcej sa vo vydolovanom komárovi naklonuje na izolovanom ostrove samice všetkých známych dinosaurov s výnimkou pterodaktyla (ten by mohol doletieť až k civilizácii - pozn. autora). Na otvorenie parku potrebuje súhlas nezávislých vedcov, ktorých dopraví na ostrov spolu so svojimi vnúčatami. Veď deti budú hlavnými návštevníkmi tejto atrakcie. Pri prehliadke ostrova však nastanú komplikácie a niektoré dinosaury sa dostanú zo zabezpečených výbehov. 
Spielberg pri výbere postáv stavil na kvalitu. Nechcel, aby známe tváre odpútali pozornosť od dinosaurov. Preto obsadil dovtedy širokej verejnosti neznámych hercov. Majiteľa parku Johna Hammonda si zahral Richard Attenborough, ktorý získal Oscara za réžiu Gandhiho, sympatická dvojica Sam Neill a Laura Dern si zahrala skúsených paleontológov a Jeff Goldblum si strihol extrovertného matematika šíriaceho posolstvo Teórie chaosu. Menšej postavy sa zhostil aj skvelý Samuel L. Jackson.
Film je po remastrovaní živší, má krajšie farby (aj keď s 3D okuliarmi je to trochu tmavé), čistejší zvuk s dobrým českým dabingom. Vizuálne efekty sú aj po dvadsiatich rokoch na vysokej úrovni, veď akčné scény s T-Rexom a velociraptormi sú jednoducho dokonalé. Hudobný podklad je stále jedným z najlepších, aké som kedy vo filme počul. To bude asi tým, že značne pripomína soundtrack z Indyho. Samozrejmosťou sú aj nádherné scenérie ostrova, ktoré boli točené na Hawaji.
Jurassic Park je film, ktorý ponúka skvelú atmosféru, klasický humor v podobe suchých hlášok, do detailov spracované vizuálne efekty doplnené výbornou hudbou a mnoho ďalších vecí. Aj napriek svojmu veku má film čo ponúknuť starým, ale aj novým divákom, ktorým z mne nepochopiteľných dôvodov doteraz unikal. 
Jurský park aj po dvadsiatich rokoch ponúka napätie a zábavu, ktoré bohužiaľ chýbajú mnohým novým filmom a preto by som zábavný park odporučil ôsmym záujemcom z desiatich.




RATING 8,0/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára