streda 13. marca 2013

Jagten (2012)



info:
IMDbČSFDRotten TomatoesFeeling Movies

Aj malé klamstvo dokáže zničiť ľudský život

Dánski tvorcovia ukázali, že aj za necelé štyri milióny sa dá natočiť veľký film. Thomas Vinterberg natočil snímku, ktorá vzbudí rešpekt u každého. Dramaticko-thrillerový Lov ma dokázal udržať v napätí celých 115 minút svojej dĺžky. Režisér predviedol kombináciu všetkých filmových štýlov, ktoré poznám. Vo filme sa vyskytla akcia, štipka humoru, romantika, ale prevládala ľudská nevraživosť, osočovanie, klamstvo a nenávisť.

The Hunt je príbeh štyridsaťročného učiteľa Lucasa, ktorý pracuje v materskej škole a prechádza ťažkým porozvodovým obdobím. Veľmi dobre vychádza s malou Klarou, dcérou svojho najlepšieho priateľa. Tá si ale jedného dňa vymyslí malú lož o tom, že ju Lucas sexuálne obťažoval a ukázal jej trčiacu kládu. Maličká však netuší, že roztočí kolotoč nenávisti, pomsty, ješitnosti a zničených priateľstiev v celej komunite.

Vinterberg zveril hlavnú úlohu známemu Madsovi Mikkelsenovi (výborne stvárnil záporáka Le Chifre v Casino Royale), ktorý sa úlohy zhostil na sto percent. Uveril som mu každé jedno žmurknutie, každú slzu a aj každú kvapku krvi. “Záporáčku” Klaru si strihla sedemročná Annika Wedderkopp a ukázala, že vie zahrať všetky emócie počnúc detskou radosťou, končiac zlosťou, nenávisťou a strachom. Celý cast bol vybraný citlivo a všetci herci dotvorili dokonalé prostredie k tomu, aby sa mohol začať lov na nevinného človeka.

Kamera a strih striedajú ticho so scénami spôsobujúcimi mrazenie na zátylku, Nikolaj Egelund s hudbou v pozadí už len doplnil svoj posledný kúsok puzzle a dielo bolo hotové. Veľmi dlho som nevidel skoro dvojhodinový film, pri ktorom som sa bál o život spolu s hlavným hrdinom, smútil s celou komunitou a hlavne som chcel s malou Klarou vysvetliť, čo sa vlastne stalo.

Tvorcovia ukázali čistý príbeh, v ktorom sa nikto na nič nehrá. Celý čas som bol vcítený do života všetkých postáv a prežíval som celý dej s nimi. Hon vo mne stále prebúdza nové pocity a určite sa zaradil medzi filmy s najsilneším zážitkom, aké som kedy videl. A to je dôvod, prečo tomuto dánskemu skvostu hádžem iba jeden kameň cez okno.





RATING 9,0/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára