pondelok 11. marca 2013

Oz: The Great And Powerful (2013)




info:
IMDbČSFDRotten Tomatoes, Feeling Movies


Polonuda v nádhernom prostredí
Sam Raimi sa pustil po romantickoakčnom Spíďovi do ďalšieho príbehu, ktorý pozná asi každý na svete. Príbeh o sebeckom iluzionistovi zachraňujúcom pestrofarebný svet plný zaujímavých stvorení trochu pripomína Alice in Wonderland, ale predsa je iný. Hlavne spracovaním. 
Dej filmu začína ukážkou arogantnosti a sukničkárstva “veľkého” Oscara Diggsa v efektnom čiernobielom 4:3 formáte. Nanešťastie je úvod príliš dlhý. Potom príde tornádo, ktoré Oza odnesie do krajiny nazvanej podľa neho. A prichádza staré známe klišé. Zabili kráľa, krajine začala vládnuť zlá čarodejnica a Oz musí dať podľa predpovede všetko do poriadku. A samozrejme sa mu to čo? Podarí. 
Hlavnú úlohu si strihol James Franco, no mne osobne sa na túto úlohu veľmi nehodil. Za to čarodejnice boli vybrané správne. Theodora s gýčovým kukučom Mily Kunis (až kým sa nezmení na druhú Wicked Witch), Evanora stvárnená Rachel Weisz v nádherných šatách a pôvodne zlá Glinda s peknou tváričkou Michelle Williams zahrali svoje role presvedčivo. Ďalšími dôležitými postavami sú lietajúci opičiak Finley, ktorý odkukal kráčanie s kufrom od Golluma, ufrfľaný Knock a šikovník Master Tinker. 
Digitálne efekty v Ozovi sú na vysokej úrovni a ukázali silu umastenej tretej dimenzie. Krajina je mixom Avataru, Alice v krajine zázrakov, dokumentov z dielne National Geographic a určite aj Supermana (Emerald City z diaľky vyzerá ako planéta Krypton). O hudbu sa nám postaral starý známy Danny Elfman, no tentokrát bol jeho výtvor zatienený šialenou vizuálnou stránkou filmu. 
Celkovo mám z tohto produktu trochu zmiešané pocity. Po efektných úvodných titulkoch a nudnej polhodinke ukázal Sam svoju kreativitu a ponoril príbeh do pestrofarebnej krajiny plnej krásnych kvetov, mydlových bublín a zvláštnych tvorov. Nechýbalo ani priehrštie vtipných hlášok. Veľký a mocný Oz sa nekoná, ale je to celkom príjemný film pozerateľný počas vianočných sviatkov, ktorý hodnotím 63 otravnými riečnymi vílami zo sto.


RATING 6,3/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára