nedeľa 6. októbra 2013

Gravity (2013)


info:
IMDbČSFDRotten TomatoesFeeling Movies

I hate space.

Alfonso Cuarón so svojim synom Jonásom vytvorili úplne nový filmový žáner a to space survival thriller. Scenár napísali obidvaja, réžie, strihu a produkcie sa ujal skúsenejší člen rodiny. A aj najskeptickejší divák musí uznať, že jeho zrak je celých 90 minút priťahovaný obrovskou Gravitáciou.

Film sa odohráva z 99% vo vesmíre. Vlastne na obežnej dráhe našej matky Zeme. Gravity začína nestrihanou 17 minútovou scénou, ktorá vtiahne diváka do deja takou silou, že na vlastnej koži pocíti strhujúcu atmosféru nekonečného vesmíru. Hlavní hrdinovia dostanú pri dokončovaní montáže na Hubblovom teleskope varovanie z Houstonu, že na nich letí roj trosiek ruského satelitu. A keďže sa nestihnú dostať do bezpečia, začína ich boj o holý život. Snímok sa z veľkej časti odohráva na orbite, dostaneme sa však aj do útrob amerického raketoplánu, medzinárodnej a čínskej vesmírnej stanice a ruského únikového modulu. Tu si tvorcovia dali pozor aj na vtipné detaily a ukázali nám “amerického” marťana Marvina patriaceho do Looney Toons rodiny, “ruské” šachy a vodku a v neposlednom rade “čínsku” stolnotenisovú raketu. Takisto predviedli, že aj obyčajný americký hasiaci prístroj môže slúžiť ako núdzový vesmírny Jetpack.

 

Hlavné postavy sú v Gravity dve. Ony sú vlastne jediné. Ostatné nevidno, len ich počuť, resp. sú to komparzisti alebo mŕtvoly. Prvým mužom je astronaut Matt Kowalski, ktorý o sebe vie, že fantasticky dobre vyzerá. Najprv ho mal hrať Robert Downey Jr., ale nakoniec sa tejto úlohy zhostil charizmatický a vtipný George Clooney. Prvou ženou je doktorka Ryan Stone nachádzajúca sa na svojej premiérovej vesmírnej misii. Na trenažéri záchranného modulu má nalietaných veľa letov, nikdy však nepristála podľa predstáv a stroj rozbila. Ryan stvárnila nestarnúca Sandra Bullock, ktorej som moc neveril. Za to sa jej pred celým vesmírnym centrom v Houstone ospravedlňujem. Sandra šesť mesiacov tvrdo trénovala, v priebehu natáčania chodila 15 hodín denne v skafandri a nakoniec sa táto drina vyplatila. Podľa mňa zahrala životný výkon a až na pár sekúnd som s ňou prežíval všetky jej útrapy. Nemenej dôležitou postavou je pracovník riadiaceho strediska, ktorému hlas prepožičal Ed Harris. 

Vizuálne efekty sú na veľmi vysokej úrovni a môžem povedať, že sa jedná o najkrajší vesmír v kinematografickej histórii. A to aj napriek tomu, že sa točilo v známych anglických Shepperton Studios, resp. v arizonskom Lake Powell. Celú atmosféru dotvára neskrotná a dychvyrážajúca kamera Emmanuela Lubezkiho, ktorý sa s Cuarónom stretol už pri tvorbe Children of Men. Na celý dej sa pozeráme z každého možného uhla, z pohľadu hlavnej predstaviteľky, spod hladiny, ale aj cez priezor evakuačného modulu alebo cez spätné zrkadlo namontované na Georgovom predlaktí. Niektorým jedincom však môžu vizuálne efekty v kombinácii s kamerou spôsobiť žalúdočné problémy a nevoľnosť. Vyskytli sa tu aj príliš prekombinované scény s množstvom lietajúcich telies. Pri nich divák nestíhal sledovať celé plátno a v IMAXe by sa možno aj stratil. 



Ďalším tromfom filmu sú tlmené zvukové efekty prenášané priamo zo skafandrov. A geniálny celok dotvára aj tematická hudba Stevena Pricea, ktorá kombinuje ladnosť a krásy vesmíru s napätím a strachom pri akčných scénach. Filmové kulisy sú identické s reálnymi predlohami a preto Space Shuttle, Hubble Space Telescope, International Space Station, Tiangong aj Soyuz vyzerajú tak, ako ich vidia astronauti pri svojom pobyte vo vesmíre. Takisto sú na tom aj skafandre. 

Sám režisér priznal, že film nie je 100% vedecky presný a niektoré odchýlky boli potrebné pre udržanie príbehu. Bežný divák si určite pri sledovaní filmu neuvedomí, že ISS a Hubble sú od seba vzdialené približne 140 výškových kilometrov. Čo ma však zarazilo, je terminátorské telo hlavnej postavy. Po hodine otĺkania, obíjania, obuchovania, trieskania a mnohých iných nárazov, vyviazla Ryan len s jednou odreninkou na ľavom pleci. 

Musím uznať, že Cuarónovci s celým tímom vytvorili úžasný spektákel, ktorý dúfam posunie aj ostatné survival a katastrofické filmy správnym smerom. Škoda toho, že bola premiéra filmu kvôli prerábaniu do 3D odložená o necelý rok. I keď kritici tvrdia, že sa jedná o prelom v trojrozmernej technológii, ja som si Gravitáciu užil na sto percent aj v dvoch dimenziách. Veď sám majster James Cameron na margo filmu povedal: “I was stunned, absolutely floored.”

Gravity je snímok, vďaka ktorému som mal aj ja závrate a nedostatok kyslíka a preto si jednoznačne zaslúži 93 trosiek z medzinárodnej vesmírnej stanice zo sto.


RATING 9,3/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára