pondelok 14. októbra 2013

Rush (2013)


info:
IMDbČSFDRotten Tomatoes, Feeling Movies


Egoistický playboy versus disciplinovaný introvert.

Ako fanúšika sveta rýchlych kolies ma potešilo, keď som sa dozvedel, že sa vo filme objavia obidvaja majstri sveta, priatelia, ale hlavne obrovskí rivali. James Hunt a Niki Lauda. Režisér Ron Howard je síce známy ako pomaly jazdiaci šofér svojho staršieho Volva, no v tomto filme predviedol, že rýchlosť nie je preňho neznámou veličinou. 


Scenár napísal Peter Morgan, dobrý kamarát Nikiho Laudu. Peter už s režisérom Ronom Howardom spolupracoval na inom snímku s dvomi hlavnými postavami, Frost / Nixon. Za kameru sa postavil Anthony Dod Mantle, ktorý je podpísaný aj pod snímkami ako Slumdog Millionaire alebo Dredd. A práve kamera je hlavnou súčasťou akčných scén a vierohodne ukazuje atmosféru počas pretekov. Detailné zábery na jazdcov, nádherné monoposty vrátane šesťkolesového Tyrellu a pohľad na tisícky fanúšikov na tribúnach dodali Rivalom autentickosť, akú by im mohol Stallone s jeho Driven len ticho závidieť. Aj zvukovo je film spracovaný na veľmi vysokej úrovni. Pri každom štarte a ohlušujúcom burácaní motorov sa mi na tele objavili zimomriavky. Tvorcovia taktiež poukázali na nebezpečnosť tohto športu. Pri Nikiho jazde po dažďom zmáčanom Nürburgringu alebo Fuji Speedway mal skoro nulovú viditeľnosť. O hudobný doprovod sa nemohol postarať nik iný ako Hans Zimmer. Ten je príjemným spestrením, ale pri obrovskom reve motorov trochu zaniká.



Dej filmu ukazuje obdobie jazdcov od ich začiatkov vo formule 3 až po záver osudnej sezóny 1976. Príbeh ukazuje Hunta s Laudom ako nepriateľov už od ich prvého stretu na okruhu Crystal Palace (nič také sa však v skutočnosti neudialo). James je rozdrapený brit, ktorý si užíva život na večierkoch, počas pretekov je arogantný a neberie ohľad na nikoho okolo seba. Ani na svoju prvú manželku Suzy. Na druhú stranu Niki je úplný protiklad. Je cieľavedomý a ohľaduplný jazdec, skvelý technik, ale aj milujúci muž. Rivalita týchto dvoch pretekárov vyvrcholí v pretekoch na nebezpečnom Nürburgringu. Pred upršaným závodom zvolá Niki komisiu a všetkých jazdcov a dá hlasovať o zrušení závodu. Všetci však počúvajú obľúbeného Jamesa a pretek odštartuje. To sa však stane rakúskemu jazdcovi osudné. Po tom, ako ho zradí v daždi technika, narazí do bariéry a jeho monopost sa ocitne v smrtiacich plameňoch. Lauda akoby zázrakom utrpí len poškodenie tváre a predovšetkým pravého ucha. Jeho silná vôľa a chuť víťaziť ho po niekoľkých týždňoch vrátia do monopostu a závod pokračuje ďalej.


Charizmatický Chris Hemsworth stvárnil arogantného britského spratka Jamesa Hunta, čo však nebolo až také zložité, ako zahrať Nikiho. Daniel Brühl sa však do role vcítil úplne skvele a na plátne bol na nerozoznanie od originálu. Po zhliadnutí premiéry aj sám Lauda vyhlásil, že na plátne bol on sám. Autenticite jeho postavy pridal aj skvelý nemecký akcent, ktorý herec odpozeral na spoločných stretnutiach s trojnásobným majstrom sveta.Veľkou škodou je, že na filme nemohol spolupracovať aj James Hunt, ktorý zomrel na infarkt v roku 1993. S jeho radami by boli Rivali určite bezchybní.


Rivalov by som špecifikoval ako akčnú drámu plnú utrpenia, bolesti, adrenalínu, ale i lásky. Do filmu však prenikol aj humor vo forme množstva vtipných hlášok a zábavných scén. Najvtipnejšou podľa mňa bola adrenalínová jazda s talianskymi fanúšikmi a Laudovou budúcou manželkou.

Na snímku mi trochu prekážali detaily, ktoré absolútne nekopírujú skutočnosť. Viem, že ide o doplnenie deja a vykreslenie situácie a atmosféry. Tvorcovia však mohli ukázať aj to, že Hunt s Laudom neboli až takí nepriatelia, ako sa na prvý pohľad zdalo. Boli jednoducho, tak ako názov filmu hovorí, rivali. V skutočnosti boli dobrí kamaráti, ktorí len túžili po víťazstve a ich rivalita vyvrcholila v sezóne 1976. Prekážala mi aj občasná zdĺhavosť niektorých dialógov. 

Rush je jedným z najlepšie spracovaných filmov odohrávajúcich sa na závodných okruhoch a preto mu dávam 44 Jamesových predzávodových zvratkov a 44 jaziev na Nikiho tvári.


RATING 8,8/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára