nedeľa 28. júla 2013

The Wolverine (2013)


info:
IMDbČSFDRotten TomatoesFeeling Movies

Vlk sa vracia späť ku kostiam

Wolverine sa aj vďaka jeho predstaviteľovi sťahuje do Japonska (väčšina filmu sa však natáčala v Austrálii). Pôvodný komiks sa síce odohrával počas 2. svetovej vojny, ale pre jeho pútavosť ho zasadili do modernej doby. Na neóny, výškové budovy a moderné technológie sa predsa pozerá lepšie, ako na pochmúrne vojnové scény.


Dej filmu je zdanlivo jednoduchý. Mutantského odpadlíka vyhľadá mladá japonka Yukio a chce, aby sa išiel do Japonska rozlúčiť so starým známym, ktorému počas 2. svetovej zachránil život pred výbuchom atómovej bomby v Nagasaki. Ten ponúkne Loganovi, že ho zbaví jeho prekliatia v podobe nesmrteľnosti. Z Wolverina sa stáva zraniteľné, avšak nebezpečné zviera, ktoré musí chrániť budúcu vlastníčku najväčšej japonskej korporácie. Film okrem hlavnej dejovej línie ponúka aj flashbacky z čias vojny, v ktorých nám tvorcovia ukážu, ako sa Logan spoznal s Yashidom. Vyskytujú sa tu však aj “nočné mory” zobrazujúce zosnulú Jean. Tá je vlastne akýmsi strážnym anjelom, pretože v každom sne upozornila samoliečiteľa s adamantiovými pazúrmi na blížiace sa nebezpečenstvo. 

Na režisérsku stoličku sa mal pôvodne posadiť Darren Aronofsky (Čierna labuť, Wrestler), ktorého nakoniec vystriedal James Mangold (Walk the Line). Ten bohužiaľ nemá toľko skúseností s vyobrazením temnejšej atmosféry ako Darren, čo aj cítiť na celkovom dojme, ktorý pôsobí veľmi rozťahane a plytko. Marco Beltrami svojou hudbou doplnil scénu veľmi efektne a celý soundtrack sa vydaril na výbornú. Hlavne main theme song sprevádzajúca záverečné titulky. Direktor fotografie sa takisto zhostil svojej práce skvele a kamera lietala, točila sa, skákala, triasla sa. Jednoducho robila všetky pohyby, ktoré si akčný komiks zaslúži. Aj keď pri naháňačke mestom a skvelej vlakovej bitke mi spôsobila slabý epileptický záchvat.

Herecké obsadenie vyšlo tvorcom vcelku dobre. Hugh Jackman stvárnil svoju milovanú komiksovú postavu brilantne. Strávil veľmi veľa času tréningom a študovaním japonskej kultúry a bojových umení. Hlavné ženské postavy sú vo filme vlastne dve. Jednou z nich je červenovlasá Yukio (Rila Fukushima) so schopnosťou vidieť smrť ostatných a tou druhou je následníčka Yashidovho klanu, Mariko (Tao Okamoto). Záporákov sa tu nachádza naozaj nespočet. Yakuza, samuraji, Shingen a ďalší. Tými hlavnými sú však slizká doktorka Viper (Svetlana Khodchenkova) a úžasný adamantiový Silver Samurai s ohnivým mečom.

Najnovšiemu prírastku do rodiny mutantov musím ale vytknúť niektoré veci. Veľmi mi vadil výber nedôležitých hercov, pretože v niektorých scénach vyzerali ninjovia, ochrankári a iné menšie postavy dosť divne. Takisto mi chýbal klasický suchý humor, ktorý je pre filmy s Wolverinom typický. Aj keď scéna s močiacim grizlym ma naozaj veľmi pobavila. Rovnako aj Loganove hlášky, ktorých bolo málo ako šafránu. A všimol som si aj to, že v rámci predajnosti a prístupnosti snímku krvácala väčšinou iba hlavná postava. 

Tvorcovia chceli vytvoriť sequel Posledného vzdoru, čo sa im v rámci dejovej línie aj podarilo. Mne skôr tento snímok ostane v pamäti ako prequel k novým X-Menom. Ako celok je nový Wolverine slušná oddychovka na nedeľný večer, ktorá ale diváka nahnevá svojou rozťahanosťou a samozrejme aj úplne zbytočným 3D (teda až na úvodnú scénu z Nagasaki). Preto posielam na Logana 73 samurajov zo sto.




RATING 7,3/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára