pondelok 8. júla 2013

The Lone Ranger (2013)


info:
IMDbČSFDRotten Tomatoes, Feeling Movies

Kemosabe, the stupid white man

Jack Sparrow zakotvil priamo v Texase. Aj tak by sa dal nazvať nový projekt, pri ktorom sa opäť stretli tvorcovia Pirátov Karibiku - producenti, režisér, scenáristi, niektorí herci, dokonca aj hlavný ”hudobník”. Vlastne jediným nováčikom v tomto tíme je iba čiernohorský kameraman Bojan Bazelli, ktorý už videl v hľadáčiku viaceré trháky ako Mr. and Mrs. Smith alebo The Ring. Gore Verbinski si sadol na režisérsku stoličku a natočil film ušitý pre Johnnyho Deppa. Veď sa na filme podieľali aj ako producenti. Za $250.000.000 však veľa vody nenamútili. Čo sa týka vizuálnej stránky filmu, nemám skoro žiadne pripomienky. Efekty sú na vysokej úrovni, len tie splašené bizóny nemuseli pri behu vyzerať ako naťahovací plastoví psíčkovia. Ale tie 2 flashbacky (slovom dva flešbeky) boli spracované skvele.

Na Osamelom jazdcovi ma zarazilo, že som už od prvých minút vedel, ako bude celý film prebiehať. Teda až na pár detailov. V podstate vo filme ide o naplánovanie a prevedenie pomsty. Z vlaku utečie zlodej a vrah, ktorý je známy tým, že svojim obetiam vyrezáva vnútornosti a potom ich je. Asi mu chutia. Pri svojom úteku postrieľa všetkých Rangerov, ktorí ho prenasledujú. Samozrejme až na jedného. Neuveríte, ale stane sa z neho Lone Ranger, ktorému robí spoločnosť komanč Tonto a biely tátoš Silver. Dej sa aj tvári, že priamočiarosť je cudzie slovo, ale za tých 149 minút sa udeje toľko zvratov, že by sa aj do zásobníka šesťranového Coltu zmestili.

Hlavnú postavu Johna Reida stvárnil mládenec s ksichtíkom modela, Armie Hammer. Ten si doteraz strihol akurát vedľajšiu úlohu vo filme o známej sociálnej sieti. Komanča Tonta jacksparrowsky zahral Johnny Depp. Škoda, mohol vymyslieť niečo nové, keďže v ňom prúdi nejaká tá kvapka krvi kmeňa Cherokee. Hlavnou ženskou postavou mala byť asi Ruth Wilson stvárňujúca vdovu po Johnovom bratovi, ale v hneď v prvom kole dostala K.O. od úžasnej Heleny Bonham Carter. Tá sa tu ukázala ako zmyselná vedúca nevestinca so strieľajúcou drevenou nohou. Najlepšou a najzábavnejšou “postavou” však bol Reidov kôň Silver, keďže sa vždy objavil nielen nečakane, ale aj v nečakanej pozícii. Na streche, na konári stromu, na vlaku. Jednoducho sme ho mohli vidieť na každej kulise, akú si viete v takomto filmovom žánri predstaviť. Ozaj, skoro som zabudol na záporáka Butcha Cavendisha, ktorého si zahral William Fichtner. Skôr bol dobre zamaskovaný. Ale ani sa nedivím, veď celý film bol napísaný na mieru komanča so zdechlým havranom na hlave.

O hudbu sa Verbinskemu postaral dvorný skladateľ Hans Zimmer, ktorý už ale bohužiaľ nič nové nevymyslel. Overtúra Williama Tella, ktorá zaznela aj v pôvodnom seriáli, však finálnej akčnej scéne dodala šmrnc, aký si takáto bitka na križujúcich sa vlakoch a indiánovi na rebríku zaslúži. Všetky štyri kostýmy, ktoré neboli kovbojský oblek, boli krásne a farebné ako v Aničke od Kareninov. Áno, mali ich oblečené ľahšie devy.

Film nie je žiadny jednoliaty celok a už vôbec nie western. Je to dobrodružno-akčný film s malou dávkou humoru a štipkou romantiky. Na konci The Lone Ranger som sa cítil, ako keby som si pozrel pokračovanie Pirátov Karibiku, medzi ktorých zakotvili Batman s Robinom, Indiana Jones a Bellatrix z Harryho Pottera. To všetko sa dialo v krásnych scenériách, ktoré mali v ľavom hornom rohu logo National Geographic. Preto si odo mňa tvorcovia zaslúžia len 61 zrniečok vtáčieho zobu pre mŕtveho havrana na hlave. A nezabúdajte. Nikdy si nedávajte masku dolu z tváre.



RATING 6,1/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára